Historia Tučepi

Kyrkan St Jude Numera byn Tucepi är erkänt som ett populärt turistmål i guideböcker moderna kroatiska och europeiska resenärer.

Men tack vare sitt gynnsamma geografiska läge, har Tucepi varit en uppgörelse i 4000 år.

I väster sina gränser röra staden Makarska, som kallas den enda urbana centrum av området Makarsko Primorje i kroatiska dvs Makarska kustlandskap. eller populärt Makarska rivieran.

Den imposine berget Biokovo representerar den norra gränsen av byn.

De byar i Tučepi: Podpeć. Čovići, Srida Sela, Šimići och Podstup, byggt i traditionell medelhavsstil, är spridda över ett stort område av kustnära kalksten sluttningar.

Rik på naturliga vattenkällor, vimlar området med terrasserade trädgårdar, vingårdar och olivlundar.

Den moderna byn Tucepi, belägen i södra delen av området. längs fyra kilometer mild, odlade stenig strand, söker sitt välstånd inom turismen. Själva namnet på platsen vittnen sin långa historia spåra tillbaka till den förhistoriska perioden (Illyrians, 2000 BC -. 1. Cent AD).

En av hypoteserna concernine den illyriska ursprung och betydelsen av toponym bygger på bevarade gamla illyriska element i det albanska språket, vilket skulle betyda "en by vid källan".

Båda finner toponyms och arkeologiska punkten till slutsatsen att byn var bebodd i illyriska gånger: de hillforts i torr väggkonstruktion med de typiska Tumuli (gamla gravhögar) på sina toppar. Alla namn invånarna gav dessa hillforts skulle innebära detsamma: en plats där en buildine stod. Så vou hittar Gradine (på sluttningarna av berget Sutvid), Gomile (på orterna Sutvid och Ravnice), Gradac (inte långt från havet) och Grad (ovanför vägen från Srida Sela till Podpeći.

Den äldsta tycker bevittnar att det finns en lösning är en begravningsplats på soutb sluttningarna av berget Sutvid, som är från perioden av antiken (Romarbrevet, 1 cent.AD-6. C.AD). I början av nittonhundratalet flera stelae (upprätt stenplattor, som används som monument) graverad med inskriptioner, mänskliga gravar skelett, olika allvarliga offergåvor och flera prover av romerska mynt (2: a procent. AD-4. Procent. AD) hittades på samma plats.

Till öst av kullen Sutvid, nära vägen som förbinder kustområdet med inlandet finns platsen för Okrumbica. Många arkeologiska spår som resterna av murbruk väggar, tegulae (plattor), fragment ot olika keramik och ett järn spjut, ge bevis för att en senantiken uppgörelse kan ha funnits på orten.

Platsen för Javorak täcker större yta runt korsningen som förbinder de lokala vägar mellan Covici och Podpec. Dess läge och oavsiktliga upptäckten av mynt, väggar och en nekropol gjorde den berömda venetianska resenären och författare till reseskildring "Viaggio in Dalmazia" (Venedig, 1774) Alberto Fortis (1141-1803) kommer fram till att orten kunde ha varit platsen för den senantiken Laurentum beskrivs av, Procopius, en bysantinsk historiker (500 -? 565 e.Kr.).

Förutom de orter som nämns ovan, det finns andra som representerar ytterligare bevis på kontinuitet i livet i Tučepi området.

En av dem, som kallas kyrkan Crkva Gospina rodenja (kyrkan Our Ladys födelse) ligger på den lokala kyrkogården i sydost, ovanför den kustnära motorvägen). Den andra, som kallas Crkva Svetog Jure (t George'church). beläget i sydvästra delen av byn, är omgiven av dagens hotellkomplex.

St.George 's Church byggdes 1311 och har bevarats som en en-skepp romansk-gotiska byggnad med en halvcirkelformad absid. I det inre av kyrkan everal invigning kors, inredda i färg, har bevarats också. Efter att ha noggrant undersökts av arkeologer och konservatorer, kyrkan AAS som renoverades under åren 1992 och 1993. Webbplatsen visar olika perioder av utveckling: Tidig romersk villa rustica (1 - 2 procent Kr.), En senantiken retorik, en medeltida kyrka med en begravningsplats och en sjuttonde århundradet coenobium, en bilaga senare till södra delen av byggnad.

På toppen av kullen Sutvid finns en förhistorisk webbplats med grunderna för St.Vid 's Church. Det är tänkt att kroaterna, vid tidpunkten för att lösa detta område i det sjunde århundradet, som används för att dyrka sin hedniska guden Svevid på orten nämns. Efter att ha döpts de vände den hedniska tempel i den kristna kyrkan. Den Vårfrukyrkan födelse byggdes 1703 som en en nave byggnad som har alla funktioner i den dalmatiska provinsiella barockstil. I jordbävningen 1962 kyrkan skadades svårt, så det var demonteras och återställas till ursprungligt skick.

Genom att demontera denna barocka kyrka har flera dekorativa arkitektoniska element den tidiga kristna kyrkan dateras mellan den femte och sjätte århundradet finns i foundations.In framför västra fasaden finns fyra medeltida tabletter präglade med characterictic plast dekoration av perioden: en representation av ett svärd och en sköld med en ros eller en halv måne och en Noss över hela tabletten. På platsen finns också en stele (1st cent. AD) som representerar den äldsta gravmonument i området Makarska rivieran.

Tidigare var det tänkt att stele kan ha varit grav stenen av den venetianska Dogen Pietro Candiano I, som dödades i sjöslaget med Neretvanians den 18 september 887, inte långt från orten. Ett stort antal romerska tegulae, märkt med tillverkarens tätningar, antika, sen antika, medeltida och senmedeltida keramik och fynd glas, mynt, örhängen och andra artefakter metall anor från den tionde till sjuttonde århundradet är bevisen för den långa och turbulenta förflutna Tučepi. Samtidigt. livet pågick inte bara på kusten, men också i byar på sluttningarna av berget Biokovo. Faktum är bevittnat bv resterna av grunderna för St Martins kyrka med en begravningsplats på platsen för Grebišce, nordväst om kullen Sutvid. Eftersom grunden visar, har byggnaden en öst-västlig orientering, det är stenlagd med stenar gjorde bv lokala stenhuggare. Absiden är rektangulär utifrån och halvcirkelformad inifrån, vilket motsvarar stil med många elfte och tolfte århundradet kyrkor i Dalmatien.

Under hela senmedeltiden detta område regerade från bosniska linjaler, som bevisas av stadgan om Kreševo, utfärdat den 12 augusti 1434 av Juraj Vojsalic. Det är i denna stadga att byn Tucepi nämndes för första gången. I dokumentet skrevs på kroatiska språket och den bosniska alfabetet (en variant av det kyrilliska alfabetet). Från slutet av det femtonde århundradet fram till slutet av sextonhundratalet den kustlandskap styrdes av turkarna. Senare, under sjuttonhundratalet, den venetianska regeln hed trots inrättats. lokalbefolkningen, som bor i ett gränsområde, som används för att delta på den venetianska - turkiska krig.

Denna period kännetecknas av krig och gränstvister, har lämnat flera befästning objekt, vanligen kallade torn, med de typiska dragen av lokala byggnadsstilar. Alla tornen ligger i det bredare området Gornji Tučepi. Den Saric tornet ligger på berget som skjuter ut från foten av Biokovo. Den Bušelić tornet har en liknande position, men det är närmare byn Srida Sela. Den Lalic tornet, ligger i byn, är omgivet av Farmand bostäder - byggnader. Med utsikt över byn från nordvästra sidan, ovanför den lilla byn Podpeć finns en klippa med resterna av befästning och bostäder föremål byggda i torr-vägg tekniker.

I dessa svåra tider invånarna i Tucepi lyckats bygga St Katarina kyrka (i 1541), som ligger ovanför den lilla byn Šarici. Det finns en inbyggd i romansk transenna på dess västra fasaden, och det finns ett kapell med samma namn nära kyrkan. byggt senare än kyrkan. Folk säger att dagens platsen för St Roch kyrka, ovanför den gamla församlingshemmet (1730), som används för att vara platsen för S: t Antonius kyrka, som byggdes 1602, renoverat flera gånger, och totalförstördes i en brand 1891. Byggandet av den nya sockenkyrkan, som ägnades åt St Anthony av Padua, började 1898, i den del av byn som kallas Srida Sela, det invigdes 1901. Denna stora och imponerande byggnad, dominerar byn Gornje Tucepi, byggdes i klassisk stil med marmorerade insidan, barock altare hade förts från den gamla sockenkyrkan.

Kyrkan St Nikola Tavelić, byggd 1989. och ligger nära kusten motorvägen i den del av byn som kallas Kraj, är den senaste kyrkobyggnaden i Tučepi. I kustområdet i byn finns tre barock stil land-hus med anor från sjuttonhundratalet, som byggdes av medlemmarna i välbärgade ädla familjer Grubišić, Ivanišević och Kacic. Det mest imponerande lantlig, som tillhörde abboten Klement Grubišić, har omvandlats till ett hotell, det är dagens hotel "Kaštelet".

Den Grubišić Familjen byggde också S: t Mikaels kyrka i byn Podpeć Don Klement Grubišić (don, en titel av en präst i Dalmatien och Italien från latin Dominus), en framstående intelectual, nämndes också i Alberto Fortis 'reseuppgifter. Några historiska fakta och lite fantasi kan stödja påståendet att don Klement Grubišić. en stark personlighet en mångsidig sinne, genom att välkomna sina vänner i hans Countryhouse, kan ha lagt grunden för den moderna byn Tucepi vid kusten. Hans framstående lokala och utländska gäster, välkomnas med öppna armar av sin lärda värd, som används för att bära sina intryck av Tučepi över hela världen.

Tučepi apartments accommodation

Apartments MATIĆ
A3 A3 A4 A6
www.tucepi.net/matic

VILLA VINKA
Apartments - Rooms - Pensions
Wwww.tucepi.net/villa-vinka

VILA NELA Apartments:
A3 A3+1 A3+1 A3+1 A4 A4 A4 A4 A4 A2+2 A5
www.tucepi.net/vila-nela

Apartments ŠARIĆ
A2 A4 A6+3
www.tucepi.net/saric-leon

Apartments Rooms MENDEŠ
A2 A2+1 A2+1 A3+1 A3+2 A3+2 A3+2 A3+2 bedroom
www.tucepi.net/mendes

Apartments ŠEVELJ MAJA
A2+1 A2+1 A2+2 A2+2 A4+2 A4+2
www.tucepi.net/sevelj-maja

Apartments Rooms BUŠELIĆ
A2+2 A3 A3 A3 A4+2
www.tucepi.net/buselic

Apartments PAŠALIĆ MARIJA
A2+1 A2+1 A2+1
www.tucepi.net/pasalic-bogomir

Apartments ŠARIĆ SANDRA
A4+1 A6+1
www.tucepi.net/saric-sandra

Apartments, rooms JANKO JOSIP
A2+1 A8+2
www.tucepi.net/janko

Apartments JASNA ŠIMIĆ
A2+2 A2+2 A2+2 A3+1 A4 A5 A5+1
www.tucepi.net/simic-jasna

Apartments MATKO ŠEVELJ
A4+1 A5+1
www.tucepi.net/sevelj-matko

Apartments MARIN KOVAČEVIĆ
A4 A2+1 A4+1 Deluxe
www.tucepi.net/kovacevic

Rooms ANITA MIJAČIKA
bedroom/Zimmer bedroom/Zimmer
www.tucepi.net/mijacika-anita

Apartments IVO MRAVIČIĆ
A2+1 A3+1 A2+2 A4+2 A4+2 A4+2 A4+2
www.tucepi.net/mravicic

Apartments FRANE ČOBRNIĆ
A2 A2+2 A2+2 A4 A4 A4 R2
www.tucepi.net/cobrnic

Apartments NARDA ČOBRNIĆ
A2+1 A2+1 A2+2 A4 A4 A4
www.tucepi.net/narda

Apartments IVO I ANKA ČOBRNIĆ
A2+1 A2+1 A2+1 A3+2 A4+2
www.tucepi.net/ivo

Apartments RUŽA ŠARIĆ
A2+2 A3 A4
www.tucepi.net/ivan

Apartments IRENA ČOVIĆ
A2+1 A2+2 A8+2
www.tucepi.net/irena

Apartments MATILDA
A3 A3+1 A3+1 A4 A5 A7 A8
www.tucepi.net/matilda

Apartments VILLA FINA
A2+1 A4+1 A5+1 Deluxe A6+1 A2+1 rooms
www.tucepi.net/vila-fina

Apartments ASTRID & NIKŠA VISKOVIĆ
A2+2 A4+2 room
www.tucepi.net/astrid

Apartments MARIJA & FRANE MRAVIČIĆ
A2 A2+1 A2+1 A2+1 A4+1
www.tucepi.net/mravicic-marija

Apartments TONKA & IVAN ČOVIĆ
A2+2 A3+2 A3+2 A4+1 AC/SATV
www.tucepi.net/covic

Apartments JOLANDA VISKOVIĆ
A2+1 A2+1 A2+1+1 A2+1+1 A4+1
www.tucepi.net/viskovic

Apartments ČOVIĆ MARINKO
A2 A2 A2+2 A2+2 A4
www.tucepi.net/marinko

Apartments SANDRA ČOVIĆ
A2+1 A2+1 A4 A4+1 A4+1 rooms
www.tucepi.net/sandra

Apartments GUJINOVIĆ
A2+1 A2+2 A2+2 A2+2
www.tucepi.net/gujinovic

Apartments VISKOVIĆ
A2+1 A2+1 A2+1+1 A2+2 A4+1 rooms
www.tucepi.net/marija

Apartments SMILJKA
A2 A2+1 A2+1 A2+3 A3+2 A3+2
www.tucepi.net/smiljka

Apartments BISER
A2+1 A2+2 A2+2 A2+2 A2+2 A2+2 A4+1 A4+1
www.tucepi.net/biser

Apartments GOLUB
A2 A2+1 A2+1 A4+1 A4+1
www.tucepi.net/golub

Apartments Villa LILI
A2 A2+1+1 A2+1+1 A2+2 2+2+1
www.tucepi.net/lili

Apartments VANJA
A2+1 A2+1 A4 A4+1 Deluxe
www.tucepi.net/vanja

Apartments PAVICA ĐORĐEVIĆ
A2+2 A2+2 A2 A2+2 A2+2 A2 A2+2 A2+2 A2 AC/SATV
https://www.tucepi.net/pavica

Apartments ŽENJA
A2 A2 A2 A2+1 A2+1 A2+2 A2+2 A3+2 A4+1 A4+1
www.tucepi.net/zenja

Apartments Villa ŠIMIĆ
A2 A2 A2 A3+2 A3+2 A3+2 A3+2
/www.tucepi.net/simic

Apartments MERI
A2+2 A4 A2
www.tucepi.net/MERI

Apartments BOGO
A6+1 A4+1 room
www.tucepi.net/sevelj-bogo

Apartments MIHALJEVIĆ
A2 A2+1 A2+1 A2+1 A2+1 A4+1 A4+1 A4+1
www.tucepi.net/mihaljevic

Apartments DIANA
A2 A2+1 A4+2
www.tucepi.net/diana

Apartments IVANA
A2+2
www.tucepi.net/ivana

Apartments Villa VARVODIĆ
Deluxe bedrooms/Zimmer Restaurant
www.tucepi.net/varvodic

Apartments MARKO
A2+1 A2+1 A2+2 A2+2 A3+2
www.tucepi.net/marko

Apartments MILANA
A2 A2 A2+1 A2+1 A2+1 A2+1 A2+1 A3 A6+1
www.tucepi.net/milana

Apartments VITLIĆ
A2 A2 A2+1 A2+1 A2+1+1 A3+1 A6+2 rooms
www.tucepi.net/vitlic

Apartments KAMENA
A2+1 A2+1 A2+1 A2+2 A3+2 A4+2
www.tucepi.net/kamena

Apartments LUKETINA
A3 A3+1 A3+1 A3+1 A3+1 A3+2 room
www.tucepi.net/luketina

Apartments MURTELA
A2 A2+1 A2+2 A2+2 A2+2 A5+2
www.tucepi.net/murtela

Apartment ARIJANA
A2
www.tucepi.net/arijana

Apartments RIVA
A4+2 A4+2
www.tucepi.net/riva

Apartment MARINO VISKOVIĆ
A2+2
www.tucepi.net/marino

Apartments MARKO ŠEVELJ
A2+1 A2+2 A2+2 A4+1 bedroom
www.tucepi.net/sevelj

Apartments PLAŽA
A2 A2+2 A2+2 A2+2 A2+2 A2+2
www.tucepi.net/plaza

Apartments MIA
A2+1 A2+1 A2+1 A3+2 A4 A4 A4+1 A4+1 A4+2
www.tucepi.net/mia

Apartments MILKOVIĆ
A2+1 A2+2 A2+2 A4+1
www.tucepi.net/milkovic

Apartments DIVA
A2+1(+1) A2+2
www.tucepi.net/diva

Apartments DRAŽEN PAŠALIĆ
A2+2 A2+2 A2+2 A4
www.tucepi.net/pasalic

Apartments Villa 750
A2+1 A2+1 A2+1 A4
www.tucepi.net/knezevic

Apartments SVETO
A2+2 A2+2 A2+2 A3+2 A3+2 A4+2
www.tucepi.net/sveto

Apartments PANDŽA
A2+1 A2+2 A2+2 A2+2 A2+2 A4+2
www.tucepi.net/pandza

Apartments IVA
A2+2 A3+2 A4 A4+2
www.tucepi.net/iva

Apartments JADRE
A2+2 A4+1
www.tucepi.net/jadre

Apartment MARINA
A6+1 Deluxe
www.tucepi.net/marina

Apartments VERONIKA
A2+1 A6+4
www.tucepi.net/veronika

Apartments OZRENKA
A3+1 A2+1 A4+1 A5
www.tucepi.net/ozrenka

Apartments INES
A2 A3 A6
www.tucepi.net/ines

Apartments SILVA
A2 A2+1 A2+2 A2+2 A4+1
www.tucepi.net/silva

Apartments GROZDANA
A2 A2+1 A4+1 A4+1 room
www.tucepi.net/grozdana

Apartments HELENA
A4+3
www.tucepi.net/helena

Apartments ROSEMARIE
A2+1 A4+1 A2 A2+1 A4+1
www.tucepi.net/rosemarie

Apartments OLGA
A2 A4 A6+3
www.tucepi.net/mandic

Apartments EDO DESPOT
A2+1 A2+2 A4+2
www.tucepi.net/edo

Apartments SUZANA
A2+1+1 A4+1 A4+2
www.tucepi.net/suzana

Apartments Villa GRGO
A2 A2+1 A2+2 A3+2
www.tucepi.net/grgo

Apartments PILAN
A4+1
www.tucepi.net/pilan

Apartments MRAV
A2+2 A4+2
www.tucepi.net/mrav

Apartments BEŠLIĆ
A2+1 A2+1 A2+2 A2+2 A4+2
www.tucepi.net/beslic

Apartments ŠIMOVIĆ
A2 A2+2 A2+2 A3+2 A3+2 A2+2 A2+2
www.tucepi.net/simovic

Apartments IVICA MRAVIČIĆ
A2+2 A4+1
www.tucepi.net/ivica

Apartments MITAN
A2 A2+1 A2+2 A3+2 A4+1 A4+2 A7+2
www.tucepi.net/mitan

Apartments MAJA
A3+2 A4+2 A4+2
www.tucepi.net/maja

Apartments KATE
A4+1
www.tucepi.net/kate

Apartments BRANKO
A2 A2 A2 A4+1
www.tucepi.net/branko

Apartments RUŽICA
A2 A2+1 A2+1 A3+1
www.tucepi.net/ruzica

Apartments MIJAČIKA
A2 A3 A3 A8 bedrooms/Zimmer
www.tucepi.net/mijacika

Apartments ŠIMUN
A2+2 A4+1 bedrooms/Zimmer
www.tucepi.net/simun

Apartments ŠUĆUR
A2 A2 A2+2 A2+2 A4+1
www.tucepi.net/sucur

Apartments MILA (Pension)
A2+1 A2+1 A2+1 A2+1 A2+2 A3+2 A4
www.tucepi.net/mravicic-mila

Villa VESNA - apartment house
A7+3
www.tucepi.net/villa-vesna

Pension Villa BILI DVOR
apartments bedrooms pension restaurant
www.tucepi.net/bili-dvor

Apartments ANĐELKO
A2+1 A6+2
www.tucepi.net/andjelko

Apartments NEVENKA
A2+1 A2+2 A3+2 A8+2
www.tucepi.net/nevenka

Apartments NIKOLA
A2 A2 A2 A2 A2 A2 A2+2
www.tucepi.net/nikola

Apartments MILENA
A4+2 A6+1 A10+2
www.tucepi.net/milena

Apartments NENSI
A2+2 A2+2 A3+1 A3+1 A3+2 A4+2
www.tucepi.net/nensi

Apartments JANA
A2+1 A4+1 A4+2 A6+1
www.tucepi.net/jana

Apartments FABIJAN & KATE
A4+1 A4+2 A6+2 bedroom/Zimmer
www.tucepi.net/fabijan

Apartments & rooms NEDE
A2+1 A4+2 A6+2 bedroom/Zimmer
www.tucepi.net/nede

Apartments Villa MARIZA
A2+1 A2+1 A2+1 A2+2
www.tucepi.net/mariza

Apartments Villa MARKO
A4+1 A6+1 bedrooms/Zimmer
www.tucepi.net/vila-marko

Apartments MANLY
A2+1 A2+1 A4 A4 A4+1 A4+1
www.tucepi.net/manly

Apartments BARBARA
A2+1 A2+2
www.tucepi.net/barbara

Apartments ŠARIĆ
A2+1 A2+1 A2+1
www.tucepi.net/saric

Apartments NEVENKA ŠARIĆ
A2+1 A2+2 bedroom
www.tucepi.net/saric-nevenka

Apartments MARIJAN
A2 A2+2 A2+2 A3+2
www.tucepi.net/marijan

Vila STINA
A4+1 ****
www.tucepi.net/stina

Villa MAJA
Villa (A4+1) & pool
www.tucepi.net/grubisic

Apartments Tonći TOMAŠ
A2+1 A2+1 A2+1 A2+1
www.tucepi.net/tomas

Apartments ACIKA
A2+2 A3+2 A3+2
www.tucepi.net/acika

Apartments ANIMA
A2+1 A2+1 A2+2
www.tucepi.net/anima

Apartments ANKA
A2 A2+1 A2+1 A2+2 A2+2 A4+1
www.tucepi.net/anka

Apartments ELA
A2+2 A2+2 A2+2 A2+2 A4+2
www.tucepi.net/ela

Apartments MARTA
A2+2
www.tucepi.net/marta

Apartments MALINA
A2+1 A4+1 A4+2
www.tucepi.net/malina

Apartments TROSTEL
A4+1 A4+1
www.tucepi.net/trostel

Apartments ĆIRO
A4
www.tucepi.net/ciro

Apartments NADA
A2+1 A2+2 A3+2 bedrooms
www.tucepi.net/nada

Apartments ALENA
A2 A4 A4
www.tucepi.net/alena

Apartments MARIS
A2+2 A2+2
www.tucepi.net/maris

Apartments GUSAR
A2 A4 A4s
www.tucepi.net/gusar

Apartments TUČEPI
A3+2 A3+2 A4+2 A7+1 bedrooms
www.apartmanitucepi.com

INFO CENTER

General question's
Email us at
info@tucepi.net

You are here: Home Information History History of Tučepi