• +385 21 623 100
  • +385 98 42 32 62
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Kajak

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Kajak

ATT  HA VARIT  I  KROATIEN

utan att ha paddlat i någon av de otaliga forsarna och floder är som att svära i kyrkan. Det här är den ultimata naturupplevelsen. Välj någon av de klara, varma, gröna floderna uppåt bergen och paddla med kajak eller kanot i stillhet genom fantastiska områden med vattenfall, gamla kvarnar och träbroar. Utgår man från Tucepi finns det framför allt två floder att välja mellan för paddling i ber­gen. Det är floden Cetine som ligger vid staden Omis några mil från Tucepi. Den här floden är mest känd för rafting som avslutas vid en gammal kvarn som numera fungerar som restaurang och fikaställe. Men för att få ut mer av kakajpaddling ska man ännu högre upp i berget innan man lägger ner kajaken i vattnet. Vid området som kallas Blato na Cetine får man en paddlingstur på ungefär tre timmar innan det är dags att kliva av vid Slapa - vilket är bäst om man inte vill riskera att fortsätta nerför det 40 meter höga vattenfallet. På den här sträckan krävs det lite mer färdighet i paddling då vattnet är ganska vilt, lågt och stenigt. Men för den som behärskar paddlingskonsten så är det en utmärkt sträcka att samtidigt få lite teknisk träning på. För en nybörjare så rekommenderas paddling under sommarsäsong da vattnet är mer stilla och ligger på en mer behaglig nivå. Vill man som nybörjare absolut paddla på Cetine bör man göra det på sträckan efter vattenfallet Slapa.   Själv väljer  jag att åka till Hercegovina som ligger inåt landet för att paddla nerför floden Neretvi. Det är en dagstur som passar både nybörjare och mer rutinerade kajakpaddlare. Åker man med på en organiserad tur så ingår naturligtvis hyran av kajaken i priset. Annars är det ganska svårt att hitta kajaker att hyra på plats utan man får oftast beställa dessa i förväg hos någon kajakagentur om man vill paddla själv.

 KROATIEN  ERBJUDER ÄVEN en av Medelhavsregionens bästa padd-lingsupplevelser till havs. Här kan man hitta små vikar, grottor och stränder som man inte ens kommer åt med de mindre båtarna vilket gör havspaddlingen till ett enda stort äventyr. Även havet erbjuder en hel del upplevelser. I det klara vattnet kan man uppleva stim av fiskar som slär följe efter kajaken och det händer också att delfiner och tumlare kommer på besök och gör en sällskap under turen. Ett måste för en havspaddlare är att ta med sig snor­kel och cyklop på turen.

 ETT AV DE VACKRASTE ställen att ta en havskakjaktur på är runt Dubrovnik. Från Tucepi är det ungefär en och en halv timmes bilresa dit om trafiken flyter på bra. Glöm bara inte att ta med passet eftersom passagen till Dubrovnik går via den Bosniska gränsen. Genom en bekant får jag låna en havskajak och kan bege mig ut längs kustremsan på Makarska Rivieran. Jag väljer att paddla från Brela som sägs vara en av de tio vackraste stränderna i världen. Här behöver man inte paddla speciellt långt ut innan snorkeln och cyklopet åker på. Här är det absolut det bästa snorkelstället och det är antagligen ingens slump heller att det välrenommerade dykcentret ligger just här i Brela. Här kan den som vill passa på att ta ett dykcertifikat göra det för drygt 1000 kr. Men min paddlingstur till havs blir den här dagen kort. Jag hinner inte paddla speciellt långt innan det börjar blåsa upp ordentligt. Det är den berömda vinden "Bora" som kommer med full kraft. Boran är inget ovanligt inslag i det kroatiska klimatet. Det är en helt oförutsägbar vind som kan slå till när som helst även om den är vanligast under vintertid. Andra vindar som man ska se upp med är mistralen. Den kommer vanligtvis som en bris varje dag vid 11-tiden och mojnar framåt kvällen. Ibland kan den dock föra med sig ganska starka strömmar om styrkan på mistralen ökar. Men för min del ligger havet kvar och nästa gång jag åker till Kroatien tar jag vid paddlingen där min upplevelse fick ett abrupt slut.

 MER INFORMATION:

Förboka en kajak via www.huck-finn.hr eller för anmälan till flerdagsturer med kajak. Hyra av kajak för en vecka kostar ca 100 euro.


© 2024 Tučepi accommodation offer: Villa's with pool, apartments, hotels, pensions, restaurants. Powered by https://www.tucepi.net