• +385 21 623 100
  • +385 98 42 32 62
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Upplev multisport-landet Kroatien

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Upplev multisport-landet Kroatien

 Kroatien har mycket mer att erbjuda än det smaragdgröna och glasklara havet, sol och fantastiska badstränder som marknadsförs i resebyråernas broschyrer. Kroatien har naturreservat, vida slätter, täta skogar, vattenfall, åar och forsar, höga berg och djupa hav. Ja, kort och gott så finns det allt för den som föredrar en aktiv semester framför lata dagar på stranden. AV MARY ÖRNBORG

 REDAN PÅ 60-TALET var Kroatien, och da framför allt städerna Split och Dubrovnik, ett hett resemål för turister. Efter balkankriget har turismen åter tagit fart igen och sprider sig över hela landet.

Den delen som kallas för Dalmatien är, enligt mitt tycke absolut en av de vackraste delarna. Jag väljer att åka till Makarska Rivieran som ligger på kustremsan mellan städerna Brela och Ploce. I en liten fiskeby, som numera fungerar som en förort till den något större staden Makar­ska, får bli basen för äventyrliga utflykter med kajak, cykel och bergsklättring. Tucepi, som den lilla byn heter andas rekreation och erbjuder inget annat än lugn och harmoni. Här är det inte lika trångt på strändema som i den mer turisttäta Ma­karska. Hit kommer Makarskas lokalbefolkning själva på helgerna för att slippa trängas med alia sommargäster på de egna stränderna.

 PRECIS SOM RESTEN av byarna längs kustremsan ligger Tucepi inklämt mellan foten av det mäktiga Biokovoberget och det glasklara havet. Utsikten är slående oavsett om man väljer att betrakta horisonten utmed havslinjen eller Bio­kovoberget som reser sig brant.

Biokovo är ett naturskönt inslag pa Makarska Rivieran. På det blålila kalkstensberget finns det stigar att vandra eller cykla på för att närmare kunna uppleva bergets karga land-skap. Den enda växtligheten är glest växande tallar och bergets högsta topp ligger ca tre kilometer från ha­vet och mäter 1762 meter.

Byarna och städerna längs rivi­eran är inte större an att man hin-ner se allt till fots inom loppet av en timme. Tucepi är inget undantag. Här är det så litet att det till och med går på en halvtimme. Byns centrum ligger precis vid strandpromenaden som på ena sidan kantas av restauranger, kaféer, souvenirbutiker, bagerier mataffärer och några hotell och den andra sidan av pinjeträd som ger skugga åt badgästerna på den kiselstensklädda stranden. I den södra änden av strandpromenaden ligger hamnen. Härifrån kan man ta en båt ut på öarna Brac eller Hvar som ligger strax utanför Tucepi. Oftast är båt-turerna organiserade och arrangören vill gärna sälja ett helt paket med resa och lunch. Min rekommendation är att bestämt be om att endast få betala för resan. Lunchen håller en låg standard för det priset man får betala för. Det är bättre att äta på en restaurang man själv väljer när man kommer fram på ön om man är hungrig - det är garanterat både godare och billigare. Att äta på restaurang i Kroatien är fortfarande mycket prisvärt. Här kan man få en trerättersmiddag inklusive dryck för drygt 100-lappen.

 FORTSÄTTER MAN strandpromena­den norrut kan man lika gärna passa på att ta på sig löparskorna om man är sugen på en liten joggingtur el­ler en rask promenad. När strand­promenaden tar slut vid ruinerna av det före detta lyxhotellet Jadran, som dessutom är det enda som vittnar om krigsperioden, så kan man fortsätta på stigen som leder in i skogen och upp på klipporna. Stigen är ca tre kilometer lång och leder till grannstaden Makarska. Efter ungefär halva sträckan kan den som vill stanna och köra ett rejält intervallpass i en av de båda branta backarna som möter varandra som ett stort V mitt i skogen. Fullföljer man hela stigen har man nått fram till Makar-skas sportcentrum som ligger i utkanten av staden. Ger man sig några hundra meter in mot staden har man hamnat mitt i hamnstråket där man kan passa på att svalka sig med en kall dryck på en av de många uteserveringarna innan man vänder tillbaka genom skogen till lugnet och stillheten i Tucepi.

 RESA:

Med bil via Helsingborg - Rödby/Puttgarden till Tucepi kostar det ca 5000 kr tur och retur inkluderat bätbiljett t/r samt tunnel- och vägavgifter. Passa på att tanka i Slovenien - där är bensinen billigast.

Flyg från Stockholm till Split kos­tar från 2.500 kr per person. Bil­ligare biljetter kan även hittas på Snowflake.

 HYRA BIL:

Att hyra bil i Kroatien är inte billigt. För en veckas bilhyra får man betala ca 3.500 kr. Dessutom klassas inte bilarna på samma sätt som här i Sverige. En mellanklassbil i Kroa­tien motsvarar en småbil i Sverige.

 BOENDE:

Det finns hotell på de fiesta ställen. I Tucepi kan man söka informa­tion om hotell på www.tucepi.net. Det vanligaste är dock att man hyr rum eller lägenhet privat. Det är oftast det billigaste alternativet. Dessutom är det mer prisvärt att bo i Tucepi än i de närbelägna och mer turistiska orterna på Makarska Rivieran. På www.tucepi.net hittar man flera alternativ till privat boende. En rekommendation är att höra efter om det finns lägenhet att hyra hos House Matic. Mer information om boende finns att hitta på www.makarska-riviera.com

 MAT:

Det är billigt att äta på restaurang i Kroatien. Specialiteter som fisk, skaldjur och risotto bör man prova på. Annars har kroaterna hämtat matinspiration från grannländerna Italien och Österrike vilket innebär att det finns pasta i olika former, piz­za och framför allt wienerschnitzel att beställa på i princip alla restauranger. Maten häller en bra kvalitet. Dessutom kan van vara ganska säker på att alla grönsaker som serveras är ekologiskt odlade.

Missa dock inte att beställa in den inhemska kallrökta skinkan med namnet prsut.

 VALUTA:

Den kroatiska valutan heter Kuna. 1 kuna=1,20 svenska kr.


© 2024 Tučepi accommodation offer: Villa's with pool, apartments, hotels, pensions, restaurants. Powered by https://www.tucepi.net